
…………………………………………….
@ Ο τραχανάς συγκαταλέγεται στα παραδοσιακά προϊόντα διατροφής σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί ήταν πολύ εύκολο να συντηρηθεί μέχρι και 17 μήνες, την εποχή που δεν υπήρχαν τα ψυγεία, ενώ ήταν η πιο εύκολα μεταφερόμενη ξηρά τροφή στην εξοχή ή στη δουλειά.
…………………………………………………..
@ Έτσι στα τέλη Ιουλίου σε όλα τα χωριά της Λέσβου παρασκεύαζαν τραχανά για τις ανάγκες του χειμώνα. Τα χειμωνιάτικα βράδια σε κάθε σπίτι της Λέσβου κυριαρχούσε ένα ζεστό πιάτο τραχανόσουπα. Επίσης τα βράδια τρώγονταν ψημένες χάχλες τραχανά στο σαν αφράτο παξιμάδι.
………………………………………………………………
@ Τις χάχλες τραχανά (γεμιστές με ντομάτα και φέτα)τις βάλαμε από το 2018 στο διαστροφικό πρόγραμμα του σχολείου και τις δοκίμασαν οι μαθητές μας. Σήμερα παρουσιάζουμε τον τραχανά που έφτιαξε πριν λίγες μέρες (για το χειμώνα που έρχεται) η καθαρίστριά του σχολείου κ. Ζίνα. Τη βοήθησαν στα ανακάτεμα δύο εγγόνια της που είναι μαθητές μας.
………………………………………………………………
@ Η λέξη " Τραχανάς" προέρχεται από το τουρκικό tarhana, παρασκεύασμα από ξυνόγαλα και αλεύρι, και "χάχλα" από το τουρκικό kakla , ξηραίνω στον ήλιο και στον αέρα.