top of page

Καθαρισμοί Ακτών

Καθαρισμοί Ακτών
Αστυπαλαια.jpg

Αστυπάλαια 7-10 Δεκεμβρίου 2018

Με παιδιά και μεγάλους καθαρίσαμε τις παραλίες της Αστυπάλαιας και πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο, ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν τις συνέπειες του πλαστικού στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Το τετραήμερο εθελοντικών δράσεων διοργάνωσε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Athanasios C. Laskaridis Charitable Foundation, τον Δήμο Αστυπάλαιας, τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Αστυπάλαιας και την υποστήριξη της Blue Star Ferries.

Αμοργός 14-17 Μαϊου 2019

Η Αμοργός αγκάλιασε με αμέριστο ενδιαφέρον τη σειρά δράσεων που διοργάνωσε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού(ΕΛΛΕΤ)  από τις 14 έως τις 17 Μαΐου 2019. Σε συνεργασία με τον Δήμο Αμοργού και την επιτροπή παιδείας του Δήμου είπαμε ένα ηχηρό όχι στο πλαστικό μιας χρήσης και τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Οι δράσεις δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς την υποστήριξη και συνεργασία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη.


Περίπου 100 μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έλαβαν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα SeaChange Greek Islands του Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη, το οποίο έχει ως σκοπό οι μαθήτριες και οι μαθητές να αναπτύξουν ενεργό δράση για την προστασία των ακτών και της Θάλασσας μέσα από δράσεις ενημέρωσης, επιστημονικής παρατήρησης και παιχνίδι ρόλων. Στη συνέχεια, και με την καθοδήγηση της ομάδας της ΕΛΛΕΤ, οι μαθητές πραγματοποίησαν καθαρισμούς στις παραλίες Κάτω Ακρωτήρι, Αιγιάλης και Καταπόλων. Οι καθαρισμοί έγιναν με τη χρήση υφασμάτινων γαντιών και σάκων και, ενισχύοντας τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της δράσης, συνοδεύτηκαν από καταγραφή των απορριμμάτων.

Εκτός των σχολικών καθαρισμών, πραγματοποιήθηκαν 2 καθαρισμοί παραλιών με τη βοήθεια συλλόγων του νησιού. Με τη συμβολή του ΑΝΠΟ Αμοργού καθαρίστηκε η παραλία Μαλτέζι όπου συγκεντρώθηκαν μεγάλες ποσότητες πλαστικού προερχόμενου από τη θάλασσα. Αντίστοιχα, ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός σύλλογος Θολαρίων «Αρχαία Βίγλα», συνεχίζοντας την ενεργό δράση του, συμμετείχε στον καθαρισμό της παραλίας Λεβρωσσού.

Η δράση συνοδεύτηκε με προβολές των οικολογικών ταινιών «The Mermaid’s Tears» σε σκηνοθεσία Sandrine Feydel και «Egeo: Η θάλασσα για μένα» σε σκηνοθεσία Βίκυς Μαρκολέφα και Bastian Fischer , οι οποίες μέσα από συγκλονιστικές εικόνες δείχνουν την επίδραση του πλαστικού στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Οι προβολές διεξήχθησαν στο Βοτανικό Πάρκο Καταπόλων και στην Κινηματογραφική Λέσχη Αμοργού, δύο ξεχωριστούς χώρους, η συνέργεια με τους οποίους μεγιστοποίησε τη διείσδυση του μηνύματος.

 

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φορείς που συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της δράσης, τους κατοίκους και όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές που με τόση χαρά συμμετείχαν στις δραστηριότητες καθώς και την Blue Star Ferries για τη συνεχή υποστήριξή της στις δράσεις της ΕΛΛΕΤ.

60639442_2186481644781223_49217759570496
60860243_648454655625498_368118928225861

Λέρος - Πάτμος - Λειψοί 9-12-2019

Καθαρισμοί και δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σε Δωδεκάνησα (Λέρος, Πάτμος, Λειψοί)

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού επισκέφθηκε τα νησιά Λέρο, Πάτμο και Λειψούς στο διάστημα 6 έως 15 Νοεμβρίου 2019. Με στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και των κατοίκων υλοποιήθηκαν συνολικά  9 καθαρισμοί ακτών, 8 εκπαιδευτικά προγράμματα και 5 προβολές οικολογικών ταινιών.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων στους καθαρισμούς ξεπέρασε τους 500 ενώ καταφέραμε να συλλέξουμε πάνω από 200 κιλά –μικρών κυρίως- απορριμμάτων. Οι δράσεις δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη.

Στην Πάτμο, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε 3 δημοτικά σχολεία με την παρουσία σχεδόν 120 μαθητών. Λόγω κακοκαιρίας πραγματοποιήθηκαν οι 2 από τους 3 προγραμματισμένους καθαρισμούς, στις παραλίες Διακόφτι και Κάμπος. Σε αυτούς συλλέχθηκαν σχεδόν 60 κιλά απορριμμάτων, προς έκπληξη των μαθητών. Οι μαθητές, ενθουσιασμένοι από τις δράσεις, έδωσαν το παρόν στην προβολή της ταινίας «Trashed» που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Πάτμου.

Όσον αφορά στους Λειψούς, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε τόσο στο δημοτικό σχολείο όσο και στο γυμνάσιο Λειψών με τη συμμετοχή περίπου 90 μαθητών. Λόγω βροχής, ο προγραμματισμένος καθαρισμός άλλαξε ώρα και έγινε με την εθελοντική συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών μετά το πέρας της σχολικής εορτής του Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκεια του, οι συμμετέχοντες κατάφεραν να μαζέψουν πάνω από 110 μεγάλα κομμάτια πλαστικού και πολύ περισσότερα μικροπλαστικά.

Κατά τη διάρκεια των 2 προβολών που πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα Πνευματικής Εστίας Λειψών η συντριπτική πλειοψηφία του κοινού αποτελούταν από μαθητές του δημοτικού σχολείου. Αυτό έδωσε την ευκαιρία για μια περαιτέρω συζήτηση όσων είχαν ειπωθεί κατά την επίσκεψη στο σχολείο και στον καθαρισμό.

Ξεκινώντας με τη Λέρο, από 6 έως 10 Νοεμβρίου, περίπου 400 μαθητές της δευτεροβάθμιας συμμετείχαν σε καθαρισμούς στις παραλίες Μερικιά, Παντέλι και Βρομόλιθο, όπου κατάφεραν να συγκεντρώσουν 96 κιλά απορριμμάτων αποτελούμενα, μεταξύ άλλων, από 1011 αποτσίγαρα, 373 κομμάτια πλαστικού και 247 πλαστικά καπάκια  και μπουκάλια. Οι μαθητές φάνηκαν αρκετά συνειδητοποιημένοι σχετικά με το πρόβλημα της ρύπανσης από τα πλαστικά καθώς, όπως μας είπαν, οργανώνουν συχνά καθαρισμούς ακτών με τα σχολεία αλλά και μόνοι τους.

Μέσα στο σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν προβολές των οικολογικών ταινιών «Trashed» σκηνοθεσίας Καντίτα Μπρέιντι  και «Plastic Paradise» σε σκηνοθεσία Άντζελας Σαν, στο Κινηματοθέατρο Λακκίου Λέρου. Επίσης έγιναν καθαρισμοί με τον σύλλογο ΑΙΑΛ, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού στις παραλίες Ξηρόκαμπος, Λακκί και Άλιντα αντίστοιχα, συγκεντρώνοντας άλλα 32 κιλά απορριμμάτων.

Πέρα από τις δράσεις αυτές διοργανώθηκε και ένας μαθητικός διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα το θαλάσσιο περιβάλλον, ο οποίος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Συνολικά, η δράση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, παρά τις λίγες δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν λόγω του βροχερού καιρού. Η συνεργασία, τόσο με τους Δήμους όσο και με τις σχολικές μονάδες, ήταν ιδιαιτέρως καρποφόρα και αναμένονται επιπλέον δράσεις σε μια κοινή προσπάθεια για τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης και του πλαστικού μιας χρήσης!

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού επισκέφθηκε τη Σκύρο για τη 2η φάση του προγράμματος που αφορά στη μείωση της πλαστικής σακούλας στο νησί.

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Σκύρου το διάστημα 8-10 Ιουνίου

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν επαναχρησιμοποιούμενα ή βιοδιασπώμενα: Πάνινες τσάντες, σάκοι Ιούτης, Κομποστοποιήσιμα Γάντια και σακούλες από άμυλο καλαμποκιού.

Το απόγευμα της Δευτέρας 8 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε καθαρισμός της παραλίας Μώλος-Μαγαζιά, της πιο κεντρικής παραλίας της Σκύρου. Στον καθαρισμό συμμετείχαν περίπου 30 άτομα. Πριν την έναρξη του καθαρισμού έγινε ενημέρωση στους εθελοντές σχετικά με το πρόγραμμα και τη θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά. Πραγματοποιήθηκε επίσης σύντομο παιχνίδι για τα παιδιά με θέμα τον χρόνο διάσπασης των απορριμμάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού έγινε καταγραφή των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν. Για ακόμη μια φορά η πλειοψηφία των απορριμμάτων ήταν πλαστικά (416 τεμάχια), κυρίως μπουκάλια, διάφορα κομμάτια πλαστικού και κομμάτια από πλαστικές σακούλες.

Στον καθαρισμό χρησιμοποιήθηκαν από όλους τους εθελοντές υφασμάτινα επαναχρησιμοποιούμενα γάντια και τα σκουπίδια συγκεντρώθηκαν σε υφασμάτινους σάκους ιούτης και κομποστοποιήσιμες  σακούλες σκουπιδιών φτιαγμένες από άμυλο καλαμποκιού.

Μια σημαντική παρατήρηση ήταν ότι στην παραλία δεν υπήρχαν κάδοι απορριμμάτων, κάτι που συζητήθηκε στη συνέχεια με τους συνεργάτες από το Δήμο.

Έγινε διανομή των τσαντών σε πάνω από 180 νοικοκυριά, σε διάφορες περιοχές του νησιού (π.χ. Χώρα, Μώλος, Λιναριά, Νύφι κ.α.)

Το απόγευμα της Τρίτης έγινε διανομή των πάνινων τσαντών σε επιχειρήσεις του νησιού ώστε οι κάτοικοι να μπορέσουν να παραλάβουν και από εκεί τις τσάντες τους.

Τσάντες μοιράστηκαν σε supermarket, φούρνους, ψιλικατζίδικα και βιβλιοπωλεία στην Χώρα, στον Μώλο, στην Ασπούς και στη Λιναριά.

Η επόμενη ημέρα ξεκίνησε με μια συνάντηση με τον Δήμαρχο Σκύρου, κο Νίκο Μαυρίκο. Μαζί του συζητήθηκε τόσο η επόμενη φάση του προγράμματος όσο και η συνεργασία σε άλλα θέματα που απασχολούν το νησί, όπως η τοποθέτηση ανεμογεννητριών.

Στην συνέχεια παραλάβαμε τις πάνινες τσάντες που έχουν παραχθεί για το πρόγραμμα και με τη βοήθεια των εθελοντών επισκεφτήκαμε νοικοκυριά σε διάφορες περιοχές του νησιού. Μαζί με τη διανομή των πάνινων τσαντών έγινε ενημέρωση των κατοίκων για την ανάγκη μείωσης των πλαστικών μιας χρήσης.

Τόσο οι κάτοικοι όσο και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων ήταν πολύ φιλικοί και διατεθειμένοι να ακούσουν για το πρόγραμμα. Ακούσαμε από πολλούς ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να αποδεσμευτούμε από τη χρήση πλαστικού και να επιστρέψουμε σε παραδοσιακά υλικά, όπως η πάνινη τσάντα και ο τορβάς.

Στη δράση συμμετείχαν συνολικά πάνω από 30 ντόπιοι εθελοντές.

Έγινε διανομή των πάνινων τσαντών και των ενημερωτικών φυλλαδίων σε περίπου 190 νοικοκυριά και 30 επιχειρήσεις. Η τοπική κοινωνία αγκάλιασε την πρωτοβουλία και φάνηκε να αναγνωρίζει την ανάγκη για τη μείωση της πλαστικής σακούλας αλλά και των υπολοίπων πλαστικών μιας χρήσης.

Σκύρος 8-10 Ιουνίου 2020

bottom of page