
# Γευσιγνωσία πορτοκαλιού είχαμε αυτές τις μέρες στο σχολείο στα πλαίσια του διατροφικού μας προγράμματος "Γεύσεις της Λέσβου - Γεύσεις του κόσμου". Τα πορτοκάλια μας τα πρόσφερε ο κ. Μπάμπης Ιατρουδέλλης και τα δοκίμασαν όλοι οι μαθητές.
# Tο πορτοκάλι είναι ένας διατροφικός θησαυρός, που πρέπει να είναι καθημερινά στο διαιτολόγιό μικρών και μεγάλων το χειμώνα, γιατί ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ιώσεις .Τα πορτοκάλια είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών. Τα πορτοκάλια αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας .
# Στη Λέσβο οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι τα Μέρλιν και οι Ναβαλίνες. Οι τρεις περιοχές της Λέσβου, που παράγουν πορτοκάλια είναι τα Παράκοιλα, η Μόρια και η Θερμή). Στην Θερμή ένας μεγάλος παραγωγός παράγει από 20 μέχρι 25 τόνους.
# Οι χώρες καταγωγής των εσπεριδοειδών είναι η Ινδία, η Κίνα και η Ιαπωνία. Μπορούν να ευδοκιμήσουν μόνο σε χαμηλό υψόμετρο και η συγκομιδή τους γίνεται από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο.