Την Παρασκευή 29/03/2024 οι μαθητές –τριες του πολιτιστικού προγράμματος Οργάνωση και λειτουργία δανειστικής ψηφιακής βιβλιοθήκης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να επισκεφτούν την περιοδική έκθεση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στο Παράρτημα του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη «Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση» η οποία φιλοξενείται στη βίλα Καπαντζή, μοναδικό αρχοντικό του τέλους του 19ου αιώνα.
Μέσα από επιλεγμένα θέματα και διαδραστικές εφαρμογές γνώρισαν τον τρόπο με τον οποίο μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα μετά την πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Πώς διατηρήθηκε, όχι μόνον η γλώσσα, αλλά και η ελληνική παιδεία, μέσα στους τέσσερις αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας. Η γνωριμία τους με τα σχολικά εγχειρίδια και τα άγνωστα σε μας «μαθηματάρια» τους έδωσε την μοναδική ευκαιρία να αποκρυπτογραφήσουν άγνωστες όψεις της μαθητικής ζωής να εξερευνήσουν τον χάρτη των σχολών του ελληνισμού και να κατανοήσουν το πώς τελικά, η παιδεία έθρεψε την ιδέα του αγώνα για την ελευθερία. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη κλήθηκαν να γράψουν και το δικό τους όνομα όπως οι μαθητές της εποχής χρησιμοποιώντας πένα και μελάνι .
Ακολούθησε περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στη Ροτόντα, ένα από τασπουδαιότερα ρωμαϊκά μνημεία στην Ελλάδα, που από το 1988 ανήκει στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και στο Ναό της του Θεού Σοφίας, στο κέντρο της πόλης έναν από τους σημαντικότερους παλαιοχριστιανικούς βυζαντινούς ναούς της.